De laatste tijd zie je de terraria steeds vaker voorbij komen. Tegenwoordig staan ze in veel winkels maar heb je al eens overwogen om zelf een terrarium te maken? Het is namelijk veel voordeliger en leuker om hem helemaal zelf samen te stellen naar jouw wensen. Dit voorkomt dat je een minder leuk item erin hebt. In deze blog leer ik je hoe je gemakkelijk zelf een terrarium kunt maken.

Gemakkelijk te onderhouden

Voor de mensen die geen groene vingers hebben is dit de ideale oplossing. Zorg dat hij voldoende licht krijgt. Geef het ecosysteem 1x water in de 1 à 2 weken. In het terrarium zou ik voor een cactus en een vetplant gaan. Deze planten hebben niet veel verzorging nodig waardoor het gemakkelijker is om te onderhouden. Geef het terrarium een vaste plek in huis. Bijvoorbeeld op de kast of op de tafel. Zo voorkom je temperatuurschommelingen.

Samenstellen van benodigdheden

Als eerst zijn wij opzoek gegaan naar terrarium potten. Deze zijn sinds kort te koop bij de Action. De grote variant is €4,99 en de kleine is €2,99. Dat is dus een mooi koopje. Het is maar net hoeveel planten je in de pot wilt. In de grote raad ik er 3 aan en in de kleine 1 of 2. Wij hebben ervoor gekozen om in de grote pot 3 te doen en in de kleine 1, omdat het anders net iets too much wordt. Wij hebben de plantjes van de Intratuin. De mini plantjes / cactussen zijn 3 voor €4,99 dus dat is een mooie deal!

Een zak potgrond heb je vast nog wel in huis liggen en anders kan je een kleine zak kopen in de winkel. Houtsnippers hebben wij van de Florahoek. Deze zijn alleen in grote zakken te verkrijgen maar de lieve mevrouw aan de balie heeft een klein zakje voor ons gevuld voor maar €0,50! Dit kan je dus gewoon vragen bij het desbetreffende Tuincentrum. Het zakje gekrulde mos was €1,99. Deze waren ook van de Florahoek. Je kan op de bodem ook nog wat grind toevoegen voor het effect en om overtollig water te voorkomen. Tevens zorgt dit ervoor dat je potgrond niet gaat schimmelen.

Benodigdheden

Wat heb je precies nodig:

Een terrarium pot

Grind

Potgrond

Planten / cactussen

Houtsnippers

Gekruld mos en mos

 

Stap 1: Verdeel eerst het grind en dan de potgrond in de pot. Maak een mooi laagje grind aan de onderkant en strooi daar de potgrond overheen.

Stap 2: Maak een of meerdere kuiltjes voor je planten. Ze moeten wel diep genoeg zijn voor de plantjes, zodat ze niet om kunnen vallen.

Stap 3: Plaats je plantjes in de kuiltjes. Zorg dat de planten zoveel mogelijk in het midden zitten van de pot zodat ze niet gemakkelijk om kunnen vallen.

Stap 4: Wanneer de planten stevig in de potgrond staan doe je wat meer potgrond om de planten heen zodat ze bedekt zijn.

Stap 5: Zodra je genoeg potgrond gebruikt hebt verdeel je houtsnippers rondom de aarde. Hierdoor krijg je een mooi effect in de pot.

Stap 6: Wanneer je de houtsnippers verdeeld hebt, leg je daar op sommige plekken wat gekruld mos overheen. Van het gekrulde mos moet je niet te veel gebruiken dan wordt het effect minder. Je weet wat ze zeggen: “less is more.”In het kleine terrarium hebben wij groen mos gebruikt in plaats van gekruld mos zodat ieder terrarium iets unieks heeft.

Stap 7: Wanneer het terrarium af is moet je de deksel er ± 1 week vanaf laten. Zo laat je hem even luchten, na die tijd kan je de deksel er alsnog op doen.

Wij hebben jou natuurlijk onze DIY laten zien met onze gekozen spulletjes. Je kan natuurlijk ook andere producten gebruiken, zoals: stenen, grind, kiezelstenen, schelpen, groen mos en kleine tuin attributen. Aan de hand van deze DIY kan je nu zelf een terrarium maken met de items die jij leuk vindt. Als je het een beetje slim inkoopt ben je ook nog eens heel goedkoop uit. Een win-win situatie dus.

Ben jij ook van plan om nu een terrarium te maken of heb je er inmiddels al eentje gemaakt? Laat het ons weten in de reacties. We zijn benieuwd naar jullie foto’s!

 

Liefs Instarieur

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *