Aangezien wij dit jaar helaas niet de mogelijkheid hebben om met kerst de gezelligheid buiten de deur op te zoeken, is het des te leuker om het thuis op en top gezellig te maken. Met deze blog vol met stylingtips hoop ik jullie dan ook te kunnen inspireren voor de ultieme kersttafelstyling. Wanneer je deze tips volgt tijdens het dekken van de kersttafel dan wordt het zeker weten een feestje! En geloof mij.. iedereen kan dat!

 

Basiskleuren en sfeer

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om een keuze te maken welk kleurenpallet je wilt gaan gebruiken voor jouw styling en houd hier rekening mee in alle aankleding. Ik heb natuurlijk ook voor de tafelstyling gekozen voor mijn signature – zwart met naturel en een touch of gold. Ik zal mijn tips dan ook aan de hand hiervan toelichten, maar dit is natuurlijk heel makkelijk in elk kleurenpallet uit te werken. Blijf vooral lekker bij jezelf en blend je tafelstyling lekker met je interieur zodat het één geheel is met je huis.

 

 

More is more

Wat erg belangrijk is bij een kersttafel is dat je de ‘Less-Is-More’ mentaliteit voor even het raam uit gooit want – het is kerst, we gaan er lekker een feestje van maken! Laten we daarom beginnen met het servies; ik heb voor één kleur en twee soorten gekozen, maar wees ook niet bang om 2 kleuren of meer soorten servies terug te laten komen (denk bijvoorbeeld aan groen en rood voor de kerstsfeer). Wij hebben zelf matzwarte borden met een soort natuurlijke vorm – ze zijn niet helemaal rond, dit zorgt voor een speels effect. Onderop een mooi groot dinerbord met daarop een kleiner bord en dit heb ik afgetopt met een mooie chique zwarte kom met een geglazuurde binnenkant. Door dit van groot naar klein te stapelen zorg je voor lagen en daarmee krijg je het 5-sterren kerstrestaurant gevoel dat je wil creëren met jouw tafel!

 

 

Één met je interieur

Je kunt ervoor kiezen om een mooi tafellaken te gebruiken of een tafelloper speels over de tafel te draperen maar ik heb in dit geval gekozen voor naturel placemats. Ik vind het namelijk erg belangrijk dat ook mijn tafelstyling blend met mijn interieur, en wie mijn huis een beetje kent weet dat ik gek ben op handgemaakte producten met schelpjes. Het zorgt voor een warm contrast met ons servies en daar hou ik van.

Bovenop de mooie kom met geglazuurde accenten ligt een mooi katoenen servet, de keuze voor katoen is ten eerste natuurlijk veel milieuvriendelijker dan de wegwerp, papieren variant, maar geeft ook een rijker en warmer effect. Wanneer je deze nonchalant door een mooie servetring steekt en deze bovenop je mooi gestapelde servies legt maak je het geheel helemaal af. Voor de absolute kerstsfeer kun je een mooie dennentak, een takje van een asparagus plant of in mijn geval – een eucalyptus tak bij de servetring insteken. Een beetje groen op tafel geeft mij altijd helemaal die christmas spirit!

 

 

Toost

Wanneer je je gasten ontvangt – dit jaar waarschijnlijk enkel gezellig je eigen familie, is het altijd heel verwelkomend en gezellig als er al een drankje klaar staat om op de heerlijke maaltijd te toosten. Hoe leuk is het om dit in een super feestelijk glas te doen? Ik koos voor een prachtig kristalglazen champagneglas met een gouden rand. Want hallo, zelfs ranja lijkt hierin poepie-chique. Hang een trosje besjes over de rand, et voilà! Jij bent helemaal klaar voor die toost.

 

 

Accenten

Het leuke van deze subtiele accenten, zoals de gouden rand van het glas, is om deze verder in jouw tafelstyling terug te gaan laten komen. Ik heb bijvoorbeeld gekozen voor mooi gouden bestek, het belangrijke hierbij is dat je altijd van buiten naar binnen, van klein naar groot werkt. Dit heeft te maken met de diverse gangen van de top-chef maaltijd die jij natuurlijk aan het bekokstoven bent 😉 . Geintje natuurlijk (in mijn geval), maar het lijkt gewoon het mooiste om naar het ‘centrum’ toe te werken.

 

 

Groeperen

Bij een kersttafel hoort naast het benodigde natuurlijk ook een stukje decoratie. Waar ik echt in geloof is dat je hier een thema voor kiest. Ik heb gekozen voor mooie abstracte en strakke kerstboom beeldjes in diverse vormen die als een soort groep over de tafel verspreid staan. Door de verschillende materialen, kleuren en vormen maak je het geheel speels maar doordat het allemaal hetzelfde representeert; een kerstboom, zorg je ervoor dat het één geheel is en wordt het niet druk. Het maakt een echt statement en dat is nou juist wat je wil met een mooie kersttafel!

 

 

Dineren bij kaarslicht

Om de sfeer tijdens het tafelen extra gezellig te maken is het natuurlijk niet de bedoeling dat de lampen boven tafel vol aan moeten maar aangezien we in de decembermaand zitten ontkom je er niet aan dat het donker is tijdens het diner. Ik heb er daarom voor gekozen om een mooie lichtslinger met mini LED-lampjes over de tafel, tussen de kerstboombeelden door, te laten slingeren. Wanneer je dan enkel nog een aantal gezellige kaarsen speels tussen de kerstbomen en je mooie serviesgoed positioneert kun jij jouw lampen lekker dimmen – of zelfs uitlaten én zie je ook nog wat je eet, wel zo handig…. 😉

 

Appetizer

Wat ik zelf altijd leuk vind wanneer je aan tafel gaat is dat er al een appetizer klaar staat, dit maakt de tafel minder kaal en er is een instant snack. I love it! Door een schaaltje met een klein hapje boven je serviesgoed te positioneren is er gelijk een soort inleiding naar jullie diner aanwezig, zonder dat jij gelijk de keuken in duikt om al het lekkers tevoorschijn te halen. Ik koos voor een minigebakje met bosvruchten zodat we weer in het kerst-kleurenpallet terugkomen met de rode kleur, welke weer mooi past bij het trosje besjes op de rand van het glas.

Een beetje van Renate en een beetje van..

Het zouden geen ‘tips’ heten in plaats van regels als je hier niet lekker je eigen draai aan kunt geven zonder het verkeerd te doen. Ga dus vooral lekker los en doe wat jij leuk vindt! Uiteindelijk gaat het erom dat jij een heerlijk gezellig kerstfeest kunt vieren met familie. Ik hoop dat ik jou in ieder geval een beetje op weg heb kunnen helpen met mijn tips om de beste versie van jullie kerstdiner ooit te maken! Ik zou het dan ook heel erg leuk vinden als jullie een foto van jullie kersttafel zouden willen delen met mij en Petra onder de hashtag #xmastablejunkie. Vergeet ons vooral niet te taggen! Have fun met de voorpret en ik wens iedereen een heel erg fijn kerstfeest en alvast al het goeds voor 2021!

 

Liefs Renate

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *