Wat leuk dat jullie de blog over onze DIYwillen lezen. Mijn naam is Marjolein en samen met mijn man Dave wonen we sinds 2,5 jaar in een oud huis uit 1924 op Texel. Het is een heel fijn huis waar we flink hebben verbouwd. Omdat er zoveel gedaan moest worden aan het huis hebben we goed onze eigen stempel erop kunnen drukken. Dit hebben we gedaan door alles aan te pakken wat je maar kan bedenken, maar vooral door heel veel DIY’S. Eén van deze DIY’S is in onze slaapkamer. Hieronder lees je hoe we dit gerealiseerd hebben.

 

De slaapkamer is een belangrijke ruimte in huis. Misschien wel een van de belangrijkste, want je dag begint en eindigt er tenslotte. Hoe fijn is het om een slaapkamer te hebben waar je graag bent. Een gezellige, knusse plek waar je tot rust komt of je even lekker terug kan trekken met een goed boek.

Rust is één van de kenmerken van onze slaapkamer. De kleuren beperken zich tot zwart en wit, aangevuld met wat beige van accessoires en het olijfkleurige dekbedovertrek. De vlakken op de wand achter het bed springen meteen in het oog. Het is een echte eyecather en heel makkelijk om zelf te maken.

 

Om de vlakken te maken heb je het volgende nodig:
  • Houten latten
  • Zaag
  • Rolmaat
  • Kit, nietpistool of schroeven
  • (Digitale) Waterpas en pen
  • Verf in de kleur van je keuze
  • Kwasten, rollers en verfbakje
  • Afplaktape voor het schilderen

Gebruik je schroeven dan heb je ook een schroefmachine, plamuurmes  en plamuur nodig om de schroefgaten mee op te vullen zodat je deze niet meer ziet als de muur geverfd is.

 

Stap 1: Vorm

Bedenk wat voor vorm je op de muur wil maken. Wij kozen voor een ruit patroon over de gehele wand met kader, maar je kan natuurlijk iedere vorm bedenken. Vierkant of rechthoekige vlakken zijn het makkelijkst om te maken, maar ook driehoeken of een gaaf hexagon patroon kan natuurlijk ook. Je kan het patroon over de gehele muur maken, zoals wij gedaan hebben of op een gedeelte van je muur. Bijvoorbeeld alleen achter je bed. De keuze is aan jou!

 

Stap 2: Tekenen

Heb je een gave vorm bedacht, teken dan de eerste lijn uit op de muur met behulp van je rolmaat en waterpas. Zo kun je de hoogte van je eerste lat goed bepalen en zorgen dat deze, afhankelijk van je gekozen vorm, waterpas op je muur komt. Begin met de lange latten. Maak je een patroon met een kader, begin dan eerst met het maken van het kader.

Maak je een ruitpatroon let dan goed op dat je onder de juiste hoek begint, anders klopt de schuinte van je patroon niet. Om een ruitpatroon te maken kun je bijvoorbeeld een hoek van 45 graden aanhouden. Dan krijg je een vierkant dat op een punt staat. Wil je een wat meer uitgerekte ruit dan kun je 30 graden aanhouden als hoek. Dit geeft een vliegervorm patroon. Het gebruik van een digitale waterpas is hiervoor erg makkelijk omdat deze het aantal graden aangeeft. Zo weet je zeker dat je de juiste hoek heb. Heb je geen digitale waterpas en wil je een vliegervorm hou dan de regel ‘1x de breedte maal 1,7x de hoogte’ aan. Dat wil zeggen dat je een meter vanuit de hoek van je muur meet, vervolgens meet je 1,7 meter omhoog en verbind je de hoogste punt schuin met de punt onder. Op deze lijn komt je eerste lat. De overige latten worden evenwijdig aan de eerste lat gemaakt.

Zaag de lat op maat en bevestig de lat aan de muur. Dit kan met kit, schroeven of zoals wij gedaan hebben, met een nietpistool. Gebruik je een schroefmachine, vul dan de schroefgaten op met plamuur zodat je de gaten niet meer ziet zitten.

Bepaal vervolgens waar je tweede lat komt. Hoe breder de tussenruimte tussen de latten, hoe groter je ruit zal worden. Zaag ook deze lat op maat en bevestig op de muur. Ga zo door totdat je alle latten op de muur heb bevestigd. Nu ga je het patroon opvullen met de korte stukken. Begin onderaan bij de plint, dit is het makkelijkst om mee te beginnen. Heb je een digitale waterpas stel deze dan weer in op de juiste hoek, bijvoorbeeld 30 graden. Hou een lat op de muur tussen de reeds bevestigde latten en gebruik de waterpas om de lat op de juiste maat af te tekenen. Zaag de korte lat op maat en bevestig aan de muur. Zaag vervolgens de andere latten op dezelfde maat en maak ze vast op de muur.

Heb je geen digitale waterpas, gebruik dan weer de regel 1x de bredere maal 1,7x hoogte en teken met behulp van de rolmaat de eerste lijn op de muur. Let op dat je nu in spiegelbeeld de lijnen uitzet. Dus, lopen de lange latten van linksonder naar rechtsboven, ga dan nu van rechtsonder naar linksboven. Meet de afstand tussen de lange latten en zaag de korte latten op maat. Bevestig de korte latten op de lijn die je net gezet heb. Ga zo door totdat je alle korte latten bevestigd heb. Je patroon is nu klaar!

 

 

Stap 3: Schilderen

Nu is de muur klaar om geschilderd te worden. Verf de muur in een kleur van jou keuze. Door de latten ontstaat er een gaaf 3d effect en krijgt je muur extra diepte.

 

 

Stap 4: Stylen

De leukste en laatste stap. Stijl je slaapkamer met leuke accessoires of andere dingen waar je blij van wordt en geniet van je nieuwe, unieke slaapkamer!

Hopelijk vond je het leuk om over onze DIY te lezen en ben je misschien wel geïnspireerd geraakt om zelf ook een eyecather op je muur te maken. Op mijn Instagram pagina vind je meer foto’s van ons interieur en andere DIY’S. Misschien zie ik je daar! 🙂

Liefs, Marjolein.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *